sâmbătă, 29 mai 2010

INMATRICULARI BULGARIA; inmatriculare bulgaria; inmatriculari auto bulgaria

INAINTE DE-A VA HOTARA SA VA INMATRICULATI MASINA IN BULGARIA, CITITI CEEA CE URMEAZA:

(informatii preluate doar cu scop informativ - nu sunt implicat personal in aceasta afacere)

1. Proprietarul gajeaza la banca cu masina, iar banca vine si-mi ia masina. FALS!

- In cazul unui imprumut bancar cu gaj, banca va pastra cartea de identitate a masinii in original si va consemna catre organul emitent (Politia Rutiera Bulgara) acest fapt, pentru ca proprietarul sa nu aiba posibilitatea de a cere un duplicat si astfel sa poata vinde masina.
Plus de asta, de fapt nu se elibereaza pur si simplu un duplicat, ci se inmatriculeaza din nou masina prin aceleasi proceduri ca si la prima inmatriculare si se elibereaza o alta carte. In concluzie nu poate gaja fara cartea de identitate care este la proprietarul real si nu poate scoate un duplicat fara sa-ti fure masina si sa mearga cu ea la P.R.B. (KAT)

2. Proprietarul (din acte) imi poate lua masina inapoi? FALS!

- Atata timp cat cel care utilizeaza masina are incheiat si un contract de vanzare-cumparare, el poate fi invocat in acest caz, iar actiunea de recuperare a masinii de catre “proprietarul” din talon se numeste FURT. Este exact aceeasi situatie cu perfectarea unei tranzactii in targul de masini, in care vanzatorul iti da voie sa circuli cu talonul pe numele lui.

3. Proprietarul poate radia masina? ADEVARAT!

-Teoretic proprietarul (din acte) poate radia masina, chiar daca va ofera masina spre folosinta cu procura sau contract. El poate folosi diferite pretexte.

In fapt “tzeparii” percep un tarif minim, iar apoi dupa radiere recupereaza contravaloarea politei de asigurare.

Daca facem o “traducere” a expresiei “procura pe viata”, observam, ca in schimbul a cateva sute de euro, uneori a cateva zeci (in genul acesta de afaceri imparti cu altii comisionul, pentru ca nu le poti face pe toate de unul singur!), ofertantul serviciilor se angajeaza ca pe viata (fara vre-un avantaj financiar ulterior!) sa stea cu grija ca anual sa i se plateasca impozitul, si sa remita catre utilizatorul numerelor amenzile care vin pe adresa lui. Ca sa nu mai spun de eventuala fuga de la locul accidentului… care il poate scula pe proprietarul din acte din pat in miez de noapte. Ganditi-va ca bulgarul are sute de masini inmatriculate…

Ati facut pe langa procura un act de vanzare cumparare? E clar! Masina nu mai este a bulgarului, cale de consecinta masina nu va fi trecuta la fisc ca bun personal de catre acesta (nu are obligatia si nici interesul s-o faca!) si chiar daca bulgarul nu v-o radiaza, dvs circulati cu o masina fantoma. O masina care de fapt a parasit deja Bulgaria in acte si dvs aveti obligatia s-o inmatriculati in Romania in termen de 2 luni de la cumparare.

Daca anul acesta, asa cum se aude, statul bulgar (care este si el in criza!), vor verifica cate masini s-au inscris dupa intrarea in UE si cate sunt platitoare de impozit…

Nu ati facut act de vanzare cumparare…, ci doar procura, teorectic il obligati pe bulgar sa inscrie masina la fisc, dar ramneti cu emotii ca va poate lua masina. Daca vrea neaparat sa n-o inscrie la fisc, o vinde fictiv catre alt roman.

Daca insistati sa aveti masina inmatriculata pe numele unui bulgar, cel mai bine puneti-l sa va semneze o hartie de mana (in romana!) cum ca si-a primit banii pe masina in avans, iar procura sa va dea dreptul de circulatie, dar si dreptul sa vindeti masina unei terte persoane. Atentie la traducerea bulgara! Nu acceptati termenul “instrainare”, ci doar “vanzare”. Nu acceptati in nici-un caz sa semnati la notariat acte care n-au fost traduse in prealabil in romana in scris.

Cea mai sigura metoda ar fi plata unui avans care sa cuprinda doar costul efectiv al inmatricularii (pana in 350 euro), iar restul sa fie platiti dupa inscrierea masinii la fisc, care se poate face chiar si in aceeasi zi, daca inmatricularea nu dureaza mult. Si atentie, negociati plata anuala a unui comison. (nimeni n-o sa va prelungeasca anual actele daca nu stiu ca au ceva de castigat!). Faceti contract de comodat in care sa scrie explicit ca masina va ramane in circulatie si ca titulaul (bulgarul) va plati impozitul anual catre fisc, inainte sau dupa ce i-ati platit ecestuia sumele cuvenite.

In cazul firmelor cu actionari romani, pe viata trebuie sa intreti o firma in Bulgaria si sa corespondezi permanent cu clientii tai, asta doar pentru cativa euro.

Deoarece nu esti conditionat la inscriere sa o si declari (exista un termen de 60 zile) la fiscul bulgar, e posibil ca firma sa faca inmatriculari pe banda rulanta fara inscrierea masinilor la financiar, pana cand sunt descoperite si astfel radiate.

Tot la radiere se ajunge si in cazul in care firma pe care sunt inscrise masinile nu-si achita si alte obligatii catre statul bulgar, dupa principiul… “cat merge, merge!” si “dupa mine, potopul!”.

Inainte de a incheia tranzactia, puteti solicita firmei vizate macar ultimul bilant, sau dovada platii impozitului pentru alte masini inscrise similar, pentru a va convinge ca nu este “o firma fantoma”. Ca o paranteza, firma de contabilitate bulgareasca cu care lucram ne factureaza lunar suma de 200 euro!

In loc de concluzii: nu este ieftin pentru a functiona si a ramane in legalitate in Bulgaria si implicit sa oferi siguranta clientilor tai. De aceea din dorinta de a scuti 50-100 euro (la ofertele care contin diferente mici intre costul inmatricularii si pretul perceput clientului), va puteti asuma niste riscuri suplimentare.

4. Nu este nicio diferenta intre procura (comodat) si contractul de prestari servicii. FALS!

Diferenta consta in daunele pe care le puteti cere. In cazul contractului comercial exista posibilitatea executarii silite pentru suma platita conform facturii si chitantei, sau a extrasului de cont, dar si a unor daune - interese comerciale. De asemenea exista posibilitaea urmaririi in instantele romane, in cazul in care contractul a fost intermediat de o persoana juridica romana.

Fata de persoana fizica bulgara, sau firma care va da procura, nu se pot emite pretentii financiare recuperatorii, deoarece nu se poate face dovata platii vre-unui comision. Cu atat mai mult nu poate fi actionat in judecata intermediarul roman al afacerii.

In practica, atat cel care ofera procura (de regula intermediari romani prin persoane fizice sau juridice bulgare), cat si firmele (de regula romani seriosi care deruleaza si alte afaceri in Bulgaria, sau care au infiintat o firma simtind o oportunitate…) fac un bussines din a oferi acest serviciu si nu au interes sa-si faca reclama negativa. Din contra, spera ca “pear to pear” sa-si mareasca numarul de clienti.

Dilema intervine in momentul in care, spre exemplu, persoana fizica sau juridica bulgara nu se mai intelege cu romanul (intermediar) caruia deja i-a inmatriculat 10-100 masini si/sau mai grav pot sa ajunga la cutite…

Un semn mare de intrebare puteti sa va puneti, nu atat in privinta inmatricularii, cat a duratei acesteia. Si mai grav: posibilitatea ca masina sa fie radiata, iar utilizatorul sa nu fie prevenit!

Un alt fapt sigur e ca autoritatile stiu de practica “onorabila” a inmatricularilor pentru romani si o tolereaza atata timp cat firma lucreaza corect dpdv juridic si contabil.

5. Asigurarea civila (obligatorie) din Bulgaria nu este valabila in Romania. FALS!
Dupa ce se obtin numerele definitive si cartea de identitate a masinii se elibereaza de catre asigurator cartea verde (ce-i drept se mai plateste cativa Euro!) pentru toata Europa. In functie de firma de asigurari in polita sunt incluse si tari extracomunitare. Pe cartea verde sunt trecute sediile birourilor din fiecare tara in care este valabila asigurarea.
In cazul unui accident din vina dvs, accidentatul isi repara masina cu polita dvs.
In cazul in care dvs sunteti accidentat, pentru reparatii veti folosi polita civila a celuilalt.

Cele de mai sus sunt valabile atata timp cat cel care v-a oferit serviciul este o persoana serioasa. Au existat situatii cand posesorul masinii avea toate actele (in original) in regula, si a fost refuzat la plata de catre firma de asigurari.

Persoane din birourile de asigurari din Romania, care sunt reprezentante pentru cartea verde eliberata de firmele de asigurari din Bulgaria, va pot oferi exemple (neoficial) de daune care nu au fost onorate, chiar daca posesorul avea polita aparent valabila. Vezi punctul 3.

De aemenea trebuie sa fiti atent la asigurarea care vi se inmaneaza cu ocazia inmatricularii si care chiar daca este pentru un an, poate fi platita in rate trimestriale. In practica unii dintre cei care inmatriculeaza masini platesc doar prima rata… pentru a le ramane cat mai multi bani din pretul inmatricularii.

6. Se plateste vama la inmatricularea in Bulgaria daca masina este adusa SH din UE. FALS!

Doar daca autovehicul este achizitionat din afara comunitatii europene se percepe 10 % vama si 20 % TVA. De asemenea se percep taxe suplimentare pentru omologare (la Sofia) si comision vamal.

7. Pot sa cumpar o masina inscrisa deja in Bulgaria si sa circul cu numerele bulgaresti? ADEVARAT*!

Daca aveti toate actele masinii (vezi directorul Acte import auto din UE) si procura (imputernicire) de reprezentare a masinii in fata autoritatilor si a asiguratorilor facuta de proprietarul (din acte), cu drept de vanzare, puteti sta fara grija cel putin un an. Asta in cazul in care nu intervin problemele mentionate la punctul 3.

Trebuie sa fiti atenti la semnarea actelor la notariat, si sa cereti o traducere scrisa si stampilata de traducator a contractului, chiar daca pareti ca sunteti in criza de timp, sau credeti ca persoana este de incredere, pentru ca in practica, verbal se omit intentionat anumite aspecte de catre traducatorul de limba romana de pe langa notariatele bulgaresti.

Asterixul din raspuns l-am pus pentru cazurile particulare. Si anume: Daca doriti sa chizitionati o masina de la cineva care are procura de reprezentare, trebuie sa stiti ca acesta cel mult va poate vinde masina (daca este stipulat in procura dreptul de vanzare sau daca are un contract de vanzare notarial), nu si sa va transmita dreptul sa reprezentati masina cu numere bulgaresti. Chiar daca scrie in actul notariat ca va poate incredinta masina (doar proprietarul din acte poate face acest lucru!), cei de la asigurari, de exemplu, nu vor raspunde in fata dvs. In caz concret, daca cineva va accidenteaza masina (chiar din vina respectivului), dvs nu aveti nici-un drept la despagubiri, ci doar proprietarul din acte sau cel care are procura (mandatul de reprezentare). Juridic, nu este valabila transmiterea contractului de comodat (folosinta) unei terte persoane. Singura solutie ok juridic, este sa luati legatura inainte de a cumpara masina, cu proprietarul bulgar din acte si sa va dea si dvs o procura si s-o anuleze pe cea veche. Practic, cand vizitati bulgarul discutati si cat va va cere pentru prelungirea anuala, pentru a nu va radia masina. Chiar daca aveti indeplinite conditiile de mai sus, tranzactia lasati-o sa cada, oricat de tentanta vi s-ar parea, daca nu vi se ofera dovada inscrierii la fisc!

Daca masina este inmatriculata pe firma noastra la revanzarea masinii se preschimba actele pe numele noului proprietar real, contra unui comison de 100 euro.

8. Se poate circula in Turcia cu masina inmatriculata pe firma. ADEVARAT!

Turcia (posibil si alte tari exotice) este tara cu exceptia de la regula, care pretinde chiar si pentru masinile luate in leasing o imputernicire (tradusa in limba engleza) din partea firmei inscrise in talon.

E de preferat totusi ca la plecarea in Turcia sa aveti si o imputernicire tradusa in limba turca.

9. Se poate inmatricula masina fara prezenta acesteia in Bulgaria. FALS!

Cine va promite o astfel de solutie, nu poate fi decat un escroc. Masina, pe langa faptul ca i se elibereaza cartea de identitate sub semnatura mai multor inspectori care verifica seriile caroseriei si motorului, starea tehnica, etc, numerele nu se dau in mana celui care face inmatricularea ci se instaleaza in atelierul Politiei (KAT) de catre angajatii acestei institutii in timpul procedurii de inmatriculare.

Atentie! Numerele bulgaresti sunt aplicate impreuna cu un sigiliu care autentifica inmatricularea.

Au fost cazuri cand “comisionari” au preluat masini la inmatriculare si le-au returnat cu acte si numere de la alta masina (in cazul masinilor importate din afara UE cu multe taxe, dar mai ales cele cu peste 120 kw, in special BMW-uri). La o privire mai atenta asupra numerelor se observa diferenta fata sigiliul original care se monteaza la politie!

10. Se poate inmatricula masina pe numele clientului? ADEVARAT dar si FALS!

In cazul in care se obtine rezidenta in Bulgaria, poti beneficia de inmatricularea masinii pe numele tau. Numai ca, prin contract de munca nu este solutia cea mai indicata. De ce? Pentru ca, presupunanand ca doresti doar sa-ti inmatriculezi masina, nu vei avea un contract de munca valabil (legal) decat la inceput, ceea ce duce ulterior la pierderea rezidentei si implicit la radierea masinii. Costurile de “intretinere” a unui contract de munca valabil in Bulgaria sunt ca si in Romania (adica se plateste dublu pentru orice salar, chiar si fictiv) si nu vad pe nimeni, client sau firma, dispus sa cheltuie pentru o masina cat nu face. Varianta obtinerii rezidentei sub alte motive, gen turism, este o minciuna gogonata. Conditiile pe care le pun romanii sunt cele din link-ul: http://ori.mai.gov.ro/detalii/pagina/ro/Inregistrarea-rezidentei/63 Puteti face o analogie, deoarece legile imigratiei sunt asemanatoare in toata europa.

Revenind la inmatricularea pe numele clientului: Daca si la inmatricularea pe numele firmei esti “legat” intr-un fel sau altul de cel care ti-a oferit serviciul inmatricularii, cel putin solutia este perfect legala si neatacabila. In celalalt caz, in afara faptului ca te poti lauda cu masina ca este pe numele tau si ca ai rezidenta in Bulgaraia, in cazul in care doresti in mod expres masina pe numele tau, in fapt esti intr-o perpetua ilegalitate si depinzi la fel de mult de cel care ti-a oferit acest serviciu.

11. Poti lua numere provizorii bulgaresti si sa circuli in Romania. FALS!

Numerele provizorii care se pot elibera inainte de prima inmatriculare in Bulgaria au acelasi statut ca numerele rosii romanesti, adica nu-ti permit deplasarea in afara granitelor tarii. Bulgarii au cei drept si numere provizorii valabile in Romania, dar sunt doar pentru export. O masina care a fost inmatriculata in Bulgaria poate beneficia de numere de export la vanzarea catre un nerezident.

12. Poti inmatricula camioane in Bulgaria. ADEVARAT dar si FALS!

CIne isi inmatriculeaza camionul in Bulgaria trebuie sa aiba in vedere ca nu poate face curse in Romania si nici in Bulgaria, deoarece sunt aceleasi reguli ca si aici: trebuie obtinuta licenta de transport, care este conditionata de angajarea unui director de transport, care ccompleteaza toate actele inaintea unei curse.

Desi exista oferte pe piata de inmatriculari, inclusiv la derizoriul pret de 900 euro, ele nu pot fi decat niste facaturi, pentru ca doar inmatricularea nu respecta nici macar formal o minima legalitate.

Conditiile de acordare a licentei de transport sunt similare cu cele cerute de ARR, doar taxele difera, dar nu semnificativ, iar angajarea unui director de transport (de catre firma care va intermediaza inscrierea), care obligatoriu trebuie sa aiba atestat in acest sens, este mai mult decat peste mana, avand in vedere ca acesta are domiciliul in Bulgaria. Fara a socoti taxele lunare catre fisc pentru angajatul respectiv. Mai este de stiut ca ARR-ul nu da licente pentru camioane inmatriculate in alte state, chiar daca sunt detinute de firme prin contract de inchiriere sau comodat. Chiar si daca inmatriculati camionul pe persoana fizica bulgara, camionul poate doar fi inchiriat sau dat in comodat unei firme bulgaresti pentru ca aceasta sa obtina licenta in conditiile prezentate mai sus.

13. Pot sa ma feresc de tzeparii inmatricularilor?. ADEVARAT!

In primul rand nu acceptati un intermediar roman caruia sa nu-i stiti adresa reala. Intalnirile in cafenele sau in fata bancilor suht semnalul ca “dupa…”, nu-l veti mai vedea.

Cereti dovada inscrierii la fisc pentru celelalte masini. Vre-o 50 de chitante fiscale ar putea fi de ajuns. In cazul firmelor, ultimul bilant, dar si chitantele si declaratiile fiscale inregistrate in contabilitate.

Studiati cu atentie conditiile inmatricularii in Bulgaria si situatiile particulare si prindeti-l cu minciuna!

De exemplu, cine iti propune camioane la inmatriculat si in acelasi timp iti ofera un pret foarte bun sa-ti inmatriculeze masina mica, mai poate fi credibil? (vezi punctul 12)

Oare de ce toti acesti asa zisi intermediari nu-si fac firme proprii??? Ca doar sunt experti in Bulgaria, nu?!

Oare nu cumva le convine sa nu aiba nici-o responsabilitate, dar sa castige frumusel, pacalind sistematic cu sume mici pe cei naivi, dornici de chilipiruri.

14. Procura “pe viata” este nelimitata in timp. FALS!

Cine promite inmatriculare pe viata, exagereaza, sau minte cu buna stiinta! (Vezi explicatiile de la punctul 3!)

GRESESILE GRAMATICALE APARTIN AUTORULUI, NU MIE! :)

2 comentarii:

  1. Am si io o intrebare nu am gasit informatia asta pe net nicaieri :( momentan locuiesc in Anglia si pentru a e vita asigurarea f.mare de aici vreau sa aduc o masina de la bulgari aici ? cu nr bulgaresti ? Se poate ? Daca ai ceva informati despre asta te rog fa o postare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am si eu o intrebare si as fii foarte multumit daca as primi un raspuns,, am cumpărat o mașină cu numere de bulgaria și întrebarea mea ar fi.. pot circula cu ea daca nu am facut act de vanzare cumpărare cu proprietarul,? Si problema e ca eu proprietarul bulgar si respectivul de la care am cumpărat m adsina are procura cu el, o intrebare ar mai fii pot face act v-c cu romanul, pentru a înmatriculat masina pe ro?? Va multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere